تصمیم‌گیری دیتا محور؛ ویژگی‌های یک سیستم BW/BI استندرد کدام‌ها‌اند؟

آخرین ویرایش:

کتگوری:

اهداف و ویژگی‌های سیستم BW/BI
سیستم BW/BI چیست؟ اهداف و ویژگی‌های یک سیستم استندرد BW/BI کدام‌هااند؟ چگونه می‌توان این سیستم را به شکل حرفه‌یی دیزاین و تطبیق کرد؟ © منبع دیتا: UN-OCHA-Afghanistn

با آسان‌شدن و رغبتِ بیشتر به جمع‌آوری و استفاده از دیتا و انکشاف تکنالوژی‌های مرتبط تمایل به تصمیم‌گیری دیتامحور روزبه‌روز رو به افزایش است. تصمیم‌گیری دیتامحور بدون سیستم‌های انبار دیتا و هوش تجاری کاری‌ست دشوار.

از اینرو، یکی از نخستین قدم‌های دیزاین و تطبیق یک سیستم BW/BI مناسب است. ویژگی‌های اساسی سیستم انبار دیتا (BW) و هوش تجاری (BI) چیست؟ چگونه یک سیستم BW/BI حرفه‌یی طراحی، تدوین و تنظیم کنم؟

کتاب مرتبط: The Data Warehouse Toolkit

سیستم‌های انبار دیتا (Data Warehousing) و هوش تجاری (Business Intelligence) مجموعه‌ی از اپلیکیشن‌ها می‌باشند که به کاروبار و سازمان در زمینه جمع‌آوری، ذخیره‌سازی، تحلیل و مصورسازی (Visualization) دیتا کمک می‌کند.

این دو اصطلاح شبیه‌به‌هم‌اند و معمولاً به جای یکدیگر، و اغلباً به شکل واحد در قالب یک عبارت BW/BI استفاده می‌شود. در این بلاگ و در این نوشته من نیز به جای تکرار این دو اصطلاح از حالت اختصاری آن، از BW/BI استفاده می‌کنم.

مقاله مرتبط: دو لیل اصلی جمع‌آوری و استفاده از دیتا

اهداف عمده و ویژگی‌های اساسی سیستم BW/BI هنوز به تعریف و صورت‌بندی دقیق و جامع و مانع نرسیده است. این اهداف با توجه به ضروریاتِ هر دولت، سازمان، بزنس و کاروبار متفاوت‌اند.

ساده‌سازی در ارائه معلومات

واضح و قابل درک بودن: دیتا، نه‌تنها برای توسعه‌دهندگان (Developers)، بلکه برای استفاده‌کنندکان (Users) و نیز باید واضح باشد.

یکپارچگی در ساختار و نامگذاری: ساختار (Structure) و لیبل‌ها و نامگذاری‌های در انبار دیتا باید مشابه به آنچه باشند که در پروسه‌ها و فعالیت‌های روزمره کارمندان و اسناد مربوطه استفاده می‌شوند.

تجزیه‌پذیر بودن دیتا: دیتای انبار دیتا باید تجزیه‌پذیر و قابل دسته‌بندی باشند. زیرا، کارمندان و استفاده‌کنندگان ممکن بخواهند برای تحلیل آنرا به اشکال مطلوب‌شان تجزیه، تقسیم، ترکیب و توحید کنند.

سادگی در استفاده، یکی از اصول اساسی در دیزاین هر محصول و سیستم است.

سرعت و سادگی: سیستم‌ها، ابزار (Tools) و اپ‌های (Apps) انبار دیتا باید ساده طراحی شوند تا هر کسی بتوانند از آن استفاده کنند. علاوه بر این، باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن، در مقیاس ثانیه‌ها، بتواند به پرس‌جو‌ها (Query) جواب دهد.

پایداری در ارائه معلومات

معتبر بودن: سیستم انبار دیتا باید پایدار و معتبر باشد تا در ارائه معلومات دچار سکتگی و خلل نشود.

یکپارچگی و دقت در توحید: انبار دیتا ممکن از منابع مختلف تغذیه شود. در این صورت، باید دقت لازم در هنگام توحید در نظر گرفته شود.

علاوه بر آن، دیتا،‌پیش از اینکه در اختیار استفاده‌کنندگان قرار می‌گیرد، باید پالایش گردد، از لحاظ کیفیت کنترول و تضمین‌ شود و اطمینان حاصل شود که متناسب به ضرورت آنها می‌باشد.

یک سیستم، یک زبان: تمام لیبل‌ها/نامگذاری‌ها و تعاریف باید در تمام سیستم به شکل یکسان و با عینِ واژه‌بندی و جمله‌بندی استفاده شود.

این یعنی، اگر دو متغییر نام‌های مشابه دارد، باید مفهوم واحد را ارائه کنند؛ به زبان دیگر، اگر دو متغییر مفاهیم یکسان را ارائه نمی‌کنند، باید لیبل‌ها/نام‌های متفاوت داشته باشند.

ویژگی سازگاری با تغییرات جدید

پذیرای تغییر: ضروریات استفاده‌کنندگان، شرایط کاروبار و اداره، دیتا و تکنالوژی‌های مرتبط همه محکوم به تغییرند.

سیستم انبار دیتا و هوش تجاری باید طوری دیزاین و حفظ و مراقبت شود تا، بدون اعمال هیچ خللی در دیتا و اپ‌های موجود، پذیرای تغییرات باشد.

اگر دیتای جدید به سیستم افزوده می‌شود، یا پروسه‌ی جدیدی اعمال می‌شود، سیستم باید جوابگوی آن باشد. در غیر اینصورت، با آوردن هر نوع تغییر، باید همه استفاده‌کنندگان در جریان آن قرار بگیرد.

سرعت در ارائه معلومات

سریع و به‌موقع: با افزایش استفاده از سیستم انبار دیتا برای تصمیم‌گیری‌های عملیاتی، این سیستم باید قدرت تبدیل معلومات خام به معلومات مفید در عرض ساعت، دقیقه و حتی ثانیه داشته باشد.

مصئونیت در ذخیره و استخراج معلومات

طلای یک کاروبار، اداره و سازمان معلومات آن اداره است. این طلای گرانبها در سیستم انبار دیتا ذخیر و نگهداری می‌شود. از این رو، این سیستم باید توانایی مراقبت از این طلا را در برابر سرقت توسط افراد شرور داشته باشد.

مصئون‌سازی سیستم و دیتا کمک می‌کند تا معلومات شخصی مشتریان و ذی‌نفعان در دسترس سودجویان قرار نگیرد.

سستم امنیتی قدرتمند و تعریف اجازه‌نامه‌های قابل اطمینان و تعیین حق دسترسی به معلومات خاص توسط افراد خاص می‌تواند به مصئون‌ و ایمین‌سازی سیستم انبار دیتا کمک می‌کند.

قابل اتکاء بودن سیستم و موثق بودن معلومات

موثق بودن به این معنی که سیستم انبار حاوی دیتا «معلومات درست» باشد تا بتواند تصمیم‌گیری درست را حمایت کند.

مهم‌ترین خروجی یک سیستم انبار دیتا، تصمیم‌گیری مبتنی به تحلیل است؛ تصمیم‌گیری‌های که دستاوردهای و ارزش‌های قابل ارجاع به همان سیستم انبار دیتا می‌باشد.

اگر دقیق‌تر بنگریم، سیستم BW/BI در نهایت به عنوان یک سیستم حمایت و پشیبان تصمیم‌گیری عمل می‌کند.

مفید بودن از دید استفاده‌کنندگان

مهم نیست با کدام ابزار چی راه‌حلی BW/BI خارق‌العاده‌یی ساخته‌اید. اگر استفاده‌کنندگان محیط آنرا مفید نیابد،‌ شما در واقع شکست خورده‌اید.

از دید شما چی ویژگی‌های را می‌توان به یک سیستم BW/BI افزود تا کامل‌تر و استندردتر شود؟


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *